Modafinil prospect: efecte

Modafinil prospect: efecte

Modafinilul reduce oboseala

Modafinil a ├«mbun─ât─â╚Ťit aten╚Ťia persoanelor care dormeau bine, p─âstr├óndu-le ├«n acela╚Öi timp vigilen╚Ťa, memoria ╚Öi performan╚Ťa persoanelor cu somn insuficient comparativ cu placebo, dup─â cum demonstreaz─â meta-analiza studiilor efectuate pe om.

Cu toate acestea, dozele repetate de modafinil nu au putut preveni afectarea performan╚Ťei cognitive ├«ntr-o perioad─â mai lung─â de absen╚Ť─â a somnului.

Modafinilul ajut─â ├«n cazul dependen╚Ťelor

Trei studii (RCT 83, 30, 65 de participan╚Ťi) au ar─âtat c─â 200 p├ón─â la 400 mg de modafinil reduc semnificativ dependen╚Ťa de alcool ╚Öi cocain─â.

De asemenea, modafinilul (200 mg) a redus dorin╚Ťa de a juca jocuri de noroc ├«n cazul a 20 de juc─âtori patologici, dup─â cum reiese dintr-un alt studiu (DB-RCT).

Modafinilul amelioreaz─â simptomele ADHD

├Äntr-un studiu (DB-RCT) cu 248 de adolescen╚Ťi, 170-425 mg de modafinil au ameliorat semnificativ simptomele ADHD la ╚Öcoal─â ╚Öi la domiciliu, comparativ cu placebo, a╚Öa cum au evaluat medicii, profesorii ╚Öi p─ârin╚Ťii.

O recent─â meta-analiz─â a 5 studii (DB-RCT) cu 927 de participan╚Ťi (adolescen╚Ťi) a ar─âtat c─â modafinilul a ameliorat semnificativ simptomele ADHD comparativ cu placebo.

Modafinilul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte viteza de procesare ╚Öi precizia

├Äntr-un studiu (DB-RCT), 16 voluntari s─ân─âto╚Öi, dup─â utilizarea a 200 mg de modafinil, au redus ├«n mod semnificativ num─ârul de erori la c├óteva sarcini de performan╚Ť─â dificile.

E interesant c─â, ├«ntr-un alt studiu (DB-RCT), la 39 de voluntari de sex masculin care au jucat mai mult de 3.000 de partide de ╚Öah, modafinilul a redus timpul mediu pentru o mi╚Öcare ╚Öi a ├«mbun─ât─â╚Ťit raportul dintre partidele c├ó╚Ötigate ╚Öi pierdute.

Modafinilul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte eficien╚Ťa ╚Öi prelucrarea informa╚Ťiilor cognitive ├«n zona creierului responsabil─â de func╚Ťia cognitiv─â superioar─â (cortexul prefrontal).

Modafinilul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte memoria

Mai multe studii (60, 17 ╚Öi 64 de participan╚Ťi) au ar─âtat c─â modafinilul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte memoria de lucru ╚Öi ├«n cazul persoanelor s─ân─âtoase. Modafinilul, ├«n doze de 100, 200 ╚Öi 250 mg, a prezentat rezultate semnificativ mai bune ├«n sarcini de memorie, cum ar fi r─âspunsul verbal ├«nt├órziat, intervalul de cifre ╚Öi recunoa╚Öterea modelului vizual.

Modafinilul motiveaz─â la performan╚Ť─â

├Äntr-un studiu controlat cu placebo, la 64 de participan╚Ťi, 200 mg de modafinil au crescut semnificativ performan╚Ťa, starea de bine ╚Öi aten╚Ťia comparativ cu placebo.

Modafinilul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte performan╚Ťele sportive ╚Öi timpul de reac╚Ťie

Modafinilul a ├«mbun─ât─â╚Ťit timpul de reac╚Ťie la persoanele s─ân─âtoase, precum ╚Öi la persoanele cu afec╚Ťiuni cognitive.

Un studiu (DB-RCT) cu 60 de voluntari adul╚Ťi de sex masculin a ar─âtat c─â o doz─â mare de modafinil (200 mg) ofer─â cea mai semnificativ─â ├«mbun─ât─â╚Ťire a timpului de reac╚Ťie, comparativ cu o doz─â mic─â (100 mg). Modafinilul a ├«mbun─ât─â╚Ťit, de asemenea, performan╚Ťa ├«n sarcini cognitiv dificile.

Timpul de reac╚Ťie ╚Öi func╚Ťia cognitiv─â sunt elemente cheie ale performan╚Ťei atletice. Dopajul cu modafinil ofer─â un avantaj ├«n aproape toate sporturile, cu cele mai multe cazuri ├«nregistrate ├«n disciplinele de sprint.

Din acest motiv, Agen╚Ťia Mondial─â Anti-Doping (WADA) a interzis modafinilul ca stimulant.

Modafinilul reduce simptomele cognitive ale sclerozei multiple

Simptomele sclerozei multiple (SM), cum ar fi oboseala ╚Öi tulbur─ârile cognitive, au fost reduse de modafinil ├«n 4 studii cu 122 de participan╚Ťi (numai dou─â au fost DB-RCT).

Modafinilul poate proteja neuronii ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťi comunicarea lor

├Äntr-un studiu bazat pe celule (astrocitom cortic), modafinilul a ├«mbun─ât─â╚Ťit comunicarea ├«ntre aceste celule (comunicare intercontinental─â), care poate juca un rol ├«n efectele de stimulare ale modafinilului.

Un studiu similar bazat pe celule a ar─âtat c─â modafinilul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte comunicarea (conexiunile electrice) ├«ntre neuroni (corticali).

├Än studiile cu mai multe celule, modafinilul a ├«mpiedicat afectarea sau moartea neuronal─â datorat─â supraactiv─ârii receptorilor de c─âtre glutamat (neurotransmi╚Ť─âtor excitator) ╚Öi degenerarea neuronilor care elibereaz─â dopamin─â.

Protec╚Ťia cu modafinil a neuronilor care elibereaz─â dopamin─â (observat─â ├«n studii asupra animalelor) d─â motive de speran╚Ť─â ├«n tratamentul bolii Parkinson.

Modafinilul poate reduce furia și anxietatea

Studiile la om au ar─âtat c─â modafinilul reduce reactivitatea la stimuli amenin╚Ť─âtori din zona amigdal─â-creier care contribuie la sentimentul de anxietate.

De╚Öi nu sunt semnificative din punct de vedere statistic, au existat tendin╚Ťe de reducere a anxiet─â╚Ťii, precum ╚Öi de ostilitate ╚Öi furie prin utilizarea de modafinil.

Un alt studiu efectuat efectuat pe 30 de adolescen╚Ťi a ar─âtat c─â modafinilul a crescut agresivitatea, stresul ╚Öi anxietatea la o doz─â de 100 mg, ├«n timp ce la o doz─â de 200 mg, grupul prezenta anxietate redus─â.

Modafinilul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte procesarea emo╚Ťional─â

Mai multe studii (40 ╚Öi 54 de participan╚Ťi) au ar─âtat c─â modafinilul ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte semnificativ procesarea emo╚Ťional─â, cum ar fi recunoa╚Öterea expresiilor fe╚Ťei, comparativ cu placebo.